Olin eilen Etelä-Pohjanmaan Yrittäjien kevätkokouksessa, jonka alussa Elisa Oyj:n aluejohtaja Harri Kivimäki puhui digitalisaatiosta. Minusta se oli hieno puhe, joka sisälsi ainakin minulle ihan uutta tietoa siitä, että Elisa aikoo nostaa Seinäjoen alueen yhdeksi uuden sukupolven mobiiliverkkojen pilottialueista.Tässä kohtaa vähän ihmettelin, mikseivät ihmiset hurranneet ja taputtaneet. Minun teki mieli, mutta en kehdannut.
Tämän jälkeen (anteeksi vain) hämmennyin pikkuisen otsikosta, jota Kivimäen puheenvuoroon viitatessa käytettiin yrittäjien uutisoinnissa. Se oli ”Digitalisaatio tulee”.Ei se tule, kun se on jo täällä, ja se tapahtuu just nyt!
Rupesin miettimään, että onkohan kaikille varmasti selvää, että mitä digitalisaatiolla tarkoitetaan? Välillä tuntuu, että aika monet vielä ajattelevat, että ”ei tämä meitä koske.”
Kyllä tämä koskee ihan kaikkia. Tässä 10 esimerkkiä omasta elämästä viimeisen neljän viikon ajalta.
1. Aloittavan yrittäjän info järjestettiin Etelä-Pohjanmaan TE-toimistossa Seinäjoella. Säästin bensakulut ja yli kaksi tuntia aikaa, kun osallistuin aamupäivään Alajärven toimistolta käsin.
Myös starttirahahakemus tehtiin sähköisesti. Aikaa, vaivaa ja rahaa säästyi.
2. Tein nettisivut ja avasin sosiaalisen median kanavat. Aika pienellä vaivalla kuka tahansa yrittäjä voi kasvattaa näkyvyyttään verkossa.
3. Tilejä avatessa annoin sähköisen allekirjoituksen lomakkeisiin. Paperia säästyi.
4. Avaan joka päivä puhelimen hipaisemalla, se tunnistaa minut sormenjäljestä. Samalla sormenjäljellä kirjaudun verkkopankkiin. Todella nopeaa ja turvallista.
5. Käytän pankkitunnuksia erilaisissa viranomaispalveluissa tunnistautumiseen. Säästän aikaa, vaivaa ja rahaa verrattuna henkilökohtaiseen tunnistautumiseen, joka pitäisi tehdä paikan päällä.
6. Maksan vaivattomasti laskuja muutamalla napsauksella verkkopankissa.
7. Mitenhän lenkki meni, oliko tehokas? Ranteessa oleva älykäs urheilukello on mitannut syketasot, tehokkuuden, ajan, matkan, kalorit.. Napsautuksella tiedot siirtyvät sovellukseen, josta tarkkailen toteutumaa.
8. Katson suosikkisarjaani missä ja milloin haluan.
9. Tarkistan sääennusteen missä ja milloin haluan.
10. Luen rauhassa Hesaria viikonloppuaamuisin. Aamujakelu on lakkautettu aikapäiviä sitten, ja minä kun tykkään lukea sanomalehteä ainoastaan aamuisin. Onneksi digiversio ei katso aikaa eikä paikkaa.
+ Bonus: Kun olin teini, Vimpelin nuorisokuvissa ensi-iltaelokuvat näytettiin aika paljon myöhemmin kuin esimerkiksi pääkaupunkiseudulla. Nyt ensi-illat tulevat samana päivänä joka paikkaan.
Tässä vain muutamia esimerkkejä. Kuinka sinä hyödynnät digitalisaatiota?